x
Onderhoud en tips | Juwelier Visser Lelystad

Onderhoud en tips

“Voor het onderhoud van uw sieraden hebben wij diverse produkten in winkel. Vraag hiernaar bij aankoop van uw sieraad!”

 

Algemene onderhoudsadviezen

Draag geen sieraden bij huishoudelijk of ruw werk en bij het sporten. Sieraden kunnen beschadigen door bepaalde schoonmaakmiddelen (chloor/zout) en door te hard stoten. Daarnaast bestaat de kans de sieraden te verliezen. Het is het beste om sieraden niet los in een lade of doosje te leggen. Sieraden kunnen elkaar beschadigen; berg elk sieraad apart op om krassen te voorkomen. Stel uw sieraden niet bloot aan te fel zonlicht, parels en kleurstenen kunnen daardoor verkleuren. Make-up, haarlak en parfum bevatten stoffen die, als ze in aanraking komen met de goudlegeringen, vlekken kunnen veroorzaken op huid en kleding. Het is het beste om sieraden pas op het allerlaatste om te doen. Laat uw sieraden tenminste een keer per jaar door uw juwelier nakijken. Hij controleert het sieraad op losse zettingen en tekenen van slijtage. U kunt uw sieraad dan ook gelijk laten schoonmaken.

 

Horloges

Waterdichtheid

Tenzij bij aankoop duidelijk is vermeld dat uw horloge waterdicht is, is het verstandig om uw polshorloge niet te dragen tijdens het douchen of zwemmen of aan een vochtige pols. Komt er toch water of condens in uw horloge, ga er dan mee naar uw juwelier, ook als het uurwerk het nog doet. Vocht veroorzaakt roest en dat kan uw horloge ruïneren. In het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

Waterresistant (WR) SQ 50
50 m
5 bar
5 atm
SQ 100
100 m
10 bar
10 atm
Sports 150
200 m
20 bar
20 atm
Sports 200
200 m
20 bar
20 atm
Diver’s
200m
Waterspatten * * * * * *
Zwemmen, baden
(niet duiken van duikplank)
* * * * *
Watersporten, snorkelen, zwemmen, duiken van duikplank * * * *
Duiken met perslucht *

 

Glas

Als het glas van uw horloge breekt of barst, laat het dan vervangen. Zelfs door een kleine barst in het glas kunnen stof en vocht binnendringen en het binnenwerk beschadigen. Elk glas kan krassen door het gebruik. Alleen een saffierglas is krasbestendig. Let op: Een glas kan altijd breken of stukgaan als het valt of ergens tegenaan tikt. Dit valt niet onder de garantie. Immers, als u met een gloednieuwe auto tegen een boom rijdt, dan krijgt u van de garage ook geen garantie. Fabrieksfouten vallen uiteraard wel onder de garantie.

 

Batterij

Laat de batterij van uw horloge direct vervangen wanneer hij leeg is. Lege batterijen kunnen lekken en dan gaat het uurwerk stuk. Batterijen die binnen 1 jaar leeg zijn, worden gratis door ons vervangen.

 

De kast en de band

De horlogekast en de horlogeband zijn de onderdelen van het horloge die niet onder de garantie vallen. Mocht u een beschadiging aan een dergelijk onderdeel hebben, zal dit alleen vergoed worden indien het een fabricagefout blijkt te zijn. Dit zal door de horlogefabrikant bepaald worden.

 

Service en reparaties

Probeer nooit uw horloge zelf te repareren! Het uurwerk bestaat uit vele kleine onderdelen en het openen van een horlogekast kunt u dan ook beter aan een deskundige overlaten.

Goud / Zilver

Gouden sieraden blijven mooi als ze af en toe in een zeepsopje (bijvoorbeeld van groene zeep) gaan. Borstel het sieraad hierin voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Spoel het sieraad daarna af met lauw water en droog het met een flanellen doek. Wij verkopen ook goud/zilverdoeken waar u gouden maar ook zilveren sieraden mee kan laten glimmen. Sieraden kunt u het beste apart opbergen in een doosje. Hiermee voorkomt u dat de sieraden over elkaar heen krassen. Omdat zilver reageert op zuurstof, kan er een gele en op den duur zelfs zwarte aanslag op komen. Een glad zilveren sieraad kunt u reinigen met een poetsdoek en zilverpoetsmiddel. Gematteerd zilver is wat grover van structuur, waardoor het niet mogelijk is dit met een poetsdoek te reinigen, u kunt het reinigen met een speciale silverclean of met een potloodgummetje. Bij het gebruik van poetsmiddelen zoals silverclean, e.d. dient u nauwkeurig de aanwijzingen op de verpakking op te volgen. Mocht er hardnekkiger vuil aanwezig zijn, dan kunnen wij het sieraad professioneel voor u reinigen. Een sieraad zal in het dragen krassen. De eerste kras valt vaak op; maar na verloop van tijd zullen er meerdere krasjes ontstaan en krijgt het sieraad weer een egaal uiterlijk. Een diepe kras in een sieraad kunt u zelf niet verwijderen. Het sieraad zal opnieuw gepolijst of gematteerd moeten worden door de edelsmid.

 

Glad of mat

Sieraden kunnen een glad uiterlijk hebben (gepolijst) of een mat uiterlijk (gematteerd). Door het dragen zal bijvoorbeeld een gladde ring wat matter worden en een matte ring juist gladder. Dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Uw sieraad kan altijd opnieuw opgemaakt worden. Een mat sieraad kunt u beter niet dragen bij huishoudelijk werk.

 

Diamant

Diamanten sieraden kunnen dof worden door huidvet, zeep, boter of olie. Ze verliezen zo hun glans, terwijl juist die schittering, dat oneindige spel van licht, diamant zo onweerstaanbaar maakt. Daarom moet een diamant gemiddeld een keer per maand worden gereinigd. Het reinigen kan op een aantal manieren. Maak in een kommetje een warm sopje met een zacht, vloeibaar (af)wasmiddel. Borstel de diamant hierin voorzichtig schoon met een tandenborstel. Leg hem daarna in een zeef en spoel hem onder warm, stromend water af. Dep hem tot slot droog met een zachte, niet pluizende doek. Een ander huishoudmiddeltje om diamant weer te laten schitteren is een mengsel van ammoniak en water. Maak een oplossing van gelijke hoeveelheden koud water en ammoniak. Leg de diamant hierin en laat hem een half uur weken. Haal het sieraad er dan uit en klop voorzichtig met een borsteltje zacht op de voor- en achterkant van de zetting. Haal het nog een keer door de oplossing en laat de diamant, zonder na te spoelen, op een stuk papier drogen. Vanzelfsprekend kan een diamant ook met een goed merk vloeibare juwelenreiniger worden schoon gemaakt.

 

Andere edelstenen

Sieraden met edel- en kleurstenen zijn gevoelig voor verschillende soorten zeep en parfums. Ook te fel zonlicht kan een nadelig effect hebben op sommige kleurstenen. Kleurstenen knappen zichtbaar op van een lauw zeepsopje. Borstel de sieraden hierin voorzichtig schoon, spoel ze af en droog ze met een zachte, niet pluizende doek.

 

Parels

Parels leven op als ze zo veel mogelijk op de huid worden gedragen. Huidvet beschermt de parel en verhoogt de glans; het lijkt alsof ze er door worden gepolijst. Helaas zijn er ook stoffen die de typische, zachte parelglans verminderen. Zuren zijn hier een voorbeeld van, maar ook transpiratie, cosmetica, haarlak en parfum. Wanneer parels van tijd tot tijd met een vochtige doek (alleen water, nooit een chemisch wasmiddel) worden behandeld, glanzen ze weer als vanouds.

 

Wanneer u nog vragen heeft, kunt u altijd bellen, mailen of langskomen!